...Blog zprostředkující literární zprávy dle nálady, s více, než viditelnou náklonností ke španělské psané literatuře, ale bez opomenutí jiných řečí...

sobota 18. září 2010

David Foster Wallace, Kurt Kobain americké literatury, bude vydán postmrtně




Byl vystudovaný angličtinář (dokonce summa cum laude). Také vystudoval filozofii a dějiny umění. Vedl v Pomona College v Claremontu Katedru kreativního psaní. Bylo mu pouhých 46 let a jednoho dne se pověsil. Bylo to 12. září před dvěma roky. Nechal nedopsaný román (svůj třetí):  The Pale King (2008). A právě jeho Bledý král se dočká v dubnu 2011 posmrtného vydání ve Velké Británii. 

David Foster Wallace napsal ještě dva romány: The Broom of the System (1987) (Smeták systému) a Infinite Jest (1996) (Nekonečný žert). S tímto druhým románem vyšel Foster Wallace definitivně z anonymity. Kniha zaujala kritiku na tolik, že časopis Time ji zařadil mezi 100 nejlepších anglicky psaných románů od roku 1923. Dnes kultovní román čitá více než tisíc stran, má stovky poznámek pod čarou, některé neuvěřitelné dlouhé. Infinite Jest je příběhem o budoucnosti, kde mediální korporace jsou tak mocné, že dokonce pojmenovávají jednotlivé letopočty. Děj se odehrává v rehabilitačním středisku  pro drogově závislé a v tenisové škole. Nespočet zábavných filozofických a geniálních dialogů o umění a životě dělají z románu velmi zajímavou četbu. Jeho celková (velice experimentální) tvorba se charakterizuje inteligentní kritikou  postmoderní společnosti a reflexí o prudkém až brutálním dopadu sdělovacích prostředků, zejména televize, na člověka. David Foster Wallace je dnes považován za přední postavu generace, kde se vyskytují jména jako např. Jonathan Franzer. 

Pokud jde o povídkovou tvorbu stojí za zmínku knihu Brief Interview with Hideous Men (Krátké rozhovory s odpornými lidmi, 1999).

Foster Wallace byl klidným a zdvořilým chlapíkem a kamarádi ho měli rádi, bohužel trpěl hlubokými depresemi a tíhnul k sebevraždě. Pokud se ne mýlím také nebyl doposud vydán česky.

jzp

Žádné komentáře:

Okomentovat