...Blog zprostředkující literární zprávy dle nálady, s více, než viditelnou náklonností ke španělské psané literatuře, ale bez opomenutí jiných řečí...

středa 9. února 2011

Mexická spisovatelka Elena Poniatowska vyhrála prestižní literární cenu Seix Barral



Známá mexická novinářka, politická aktivistka a spisovatelka Elena Poniatowska (přímý potomek posledního polského krále Stanislava II) dnes získala prestižní španělskou cenu Seix Barral. Porota, v jejímž čele byla Rosa Montero, vybrala jednomyslně její poslední román Leonora. Dle některých médií vyniká tento román svým kosmopolitním prostředím a vytříbeností jazyka. Leonora je román inspirovaný životem anglické surrealistické malířky Leonory Carringtonové, která se přestěhovala do Mexika ve 40. letech minulého století. 

I přesto, že dnes Cena Seix Barral patří k poněkud komerčnějšímu konglomerátu Planeta, pořád patří k  nejdůležitějším literárním oceněním ve Španělsku, a to především kvůli své minulosti, protože v době své největší slávy se charakterizoval tím, že ho získávali mladí autoři. V minulosti ho obdrželi spisovatelé jako Mario Vargas Llosa, Juan Marsé, Cabrera Infante, nebo Carlos Fuentes. Poslední držitel je argentinský spisovatel Guillermo Saccomanno. 

Žádné komentáře:

Okomentovat