...Blog zprostředkující literární zprávy dle nálady, s více, než viditelnou náklonností ke španělské psané literatuře, ale bez opomenutí jiných řečí...

úterý 31. května 2011

Grónská literatura a mytologie




Místo: 
 Knihovna Jiřího Mahena (Kobližná 4, Brno)
Začátek: 
 01.06.2011 - 17:00 - 18:30

Velvyslanec České republiky v Dánsku, překladatel knihy Grónské mýty a pověsti a odborník na severskou kulturu Zdeněk Lyčka představí kulturní bohatství ledového ostrova, který je autonomní součástí Dánského království. Výklad doprovodí názorné a sugestivní kresby akademického malíře Martina Velíška.

Mýty, pověsti a bajky byly odjakživa nedílnou součástí života Inuitů usazených v drsném arktickém prostoru. O jejich uchování pro moderní dobu se zasloužil zejména dánsko grónský polární badatel Knud Rasmussen, který posbíral a do dánštiny přeložil většinu grónských mýtů a pověstí. Tak přispěl nejen k hlubšímu poznání malého, ale hrdého a statečného národa, ale také obohatil svět literatury o podivuhodnou vypravěčskou tradici. Z jeho rozsáhlého díla vznikl český výbor nazvaný Grónské mýty a pověsti, který přeložili Viola a Zdeněk Lyčkovi. Výbor vyšel knižně v nakladatelství Argo v roce 1998 (2. vydání v roce 2007) s ilustracemi Martina Velíška.
Vstup volný.

Žádné komentáře:

Okomentovat