...Blog zprostředkující literární zprávy dle nálady, s více, než viditelnou náklonností ke španělské psané literatuře, ale bez opomenutí jiných řečí...

neděle 9. října 2011

Setkání s norským spisovatelem Tomasem Espedalem




Místo: 
 Městská knihovna (Mariánské náměstí 1, Praha 1), malý sál
Začátek: 
 12.10.2011 - 19:00 - 20:30
K vrcholům festivalu Dny Severu patří již tradičně setkání se spisovateli. V letošním roce přijal pozvání norský spisovatelTomas Espedal, který je znám také českým čtenářům prostřednictvím své meditativní knihy Jít. Aneb umění nespoutaného a poetického života (Gå. Eller kunsten å leve et vilt og poetisk liv, 2006), která vloni vyšla v nakladatelství Havran. Letos byla vybrána mezi knihy, ze kterých se předčítalo během stále populárnější Noci literatury. Besedu bude moderovat Jarka Vrbová, překladatelka knihy Jít. Diskusi doplní autorské a scénické čtení.

Česky a norsky, tlumočeno do češtiny

Vstupné: 40 Kč (30 Kč pro členy Skandinávského domu a čtenáře Městské knihovny v Praze)

Tomas Espedal (*1961)
Narodil se v západonorském Bergenu, kde vystudoval tamní univerzitu a kde žije i dnes. Přestože debutoval již v roce 1988 a od té doby napsal několik románů a sbírek kratších prozaických textů, skutečného průlomu se dočkal až v nedávné době, a to díky románům Jít a Proti umění (Imot kunsten, 2009). Za oba byl nominován na Literární cenu Severské rady, nejprestižnější severské ocenění. Za knihu Proti umění obdržel Cenu kritiků a Cenu nakladatelství Gyldendal. Rád experimentuje se žánry, ve svých knihách zkoumá vztah románu k eseji, dopisu, deníku, autobiografii či cestopisu.

Žádné komentáře:

Okomentovat